Wat gebeurt er bij een CBCT?

Een Cone-beam CT, ook bekend als CBCT, is een beeldvormingstechniek die gebruikt wordt om gedetailleerde 3D-beelden te maken van botstructuren. Een CBCT, in tegenstelling tot een traditionele CT in de ziekenhuizen, maakt gebruik van een kegelvormige stralenbundel in plaats van een waaiervormige stralenbundel. Het is belangrijk om op te merken dat een CBCT niet geschikt is voor het evalueren van zachte weefsels zoals hersenen, spieren en organen.

Oorspronkelijk werd CBCT voornamelijk gebruikt voor tandheelkundige onderzoeken, maar het gebruik ervan is geleidelijk uitgebreid naar andere gebieden in het hoofd-halsgebied, zoals het onderzoek van de sinussen, het rotsbeen en het aangezicht.

Een CBCT biedt verschillende voordelen, waaronder een lage dosis straling, een hoge spatiale resolutie (met details tot 90 micrometer) en verminderde metaalartefacten. Dit maakt de techniek ook zeer geschikt voor musculoskeletale beeldvorming, zoals bij trauma, gewrichten en osteosynthesemateriaal.

Het is belangrijk om te weten dat straling gevolgen kan hebben voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of vermoedt dat u zwanger bent, meld dit dan aan uw behandelend arts en aan de verpleegkundige.


Is er een voorbereiding nodig?

Voor een Cone-beam CT is geen speciale voorbereiding nodig.


Hoe verloopt het onderzoek?

De verpleegkundige begeleidt je vanuit de wachtruimte naar het kleedhokje, waar je gevraagd wordt eventuele metalen voorwerpen zoals sierraden, brillen of piercings af te doen. Daarnaast is het nodig dat je kleding met ritsen of metalen knopen uittrekt.

Vervolgens word je verzocht om op de tafel plaats te nemen en zal de verpleegkundige je instructies geven over de juiste positie tijdens het onderzoek. Het is belangrijk om gedurende de scan stil te blijven liggen. 

De duur van het onderzoek varieert van enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van het specifieke gebied dat wordt gescand.